Swe Citrus

Citrus

Skötsel

Många tror att citrusväxter är väldigt svårskötta och att dom får alla möjliga ohyra, men det är fel. Följer man bara skötselråden och kan vinterförvara sin Citrus rätt. Så kommer den växa och ge dig mängder med glädje i form av tillväxt, blommor och frukt.

Här nedan ska jag beskriva hur jag sköter mina citrusväxter under dom olika årstiderna.

Odling ute; 

Våren; ta ut dom Citrusar som kommer från subtropiska områden efter att alla frostnätter är förbi. Citrusar vill gärna komma ut i det fria om det går, en del måste man dock skydda i början så man inte bränner dom i solen. Det gör man enklast igenom att placera dom i skugga-halvskugga med ett ljust tyg som man drar om Citrusens blad, och tyget ska vara på ca 2-4v tyget håller även en jämnare temperatur. Sedan när man avhärdat den så placerar man sin Citrus i ett soligt och varmt läge. Har du övervintrat din Citrus i ett växthus där den får följa våren så tål den vårljuset bättre, har den övervintrat inne på fönsterkarmen så tål den utelivet sämre i början och behöver avhärdas mer. Tropiska Citrusar är känsliga för kyla och när man tar ut dom bör natttemperaturen vara över +10C och dagstemperaturen över +20C, även dom tropiska arterna behöver avhärdas först. 

När du märker att din Citrus börjat växa och vaknat är det dags att plantera om dom i större krukor om det behövs, Citrusar vill ha lucker och luftig jord med lågt pH. jag brukar köpa jord för surjordsväxter och den jorden blandar jag sen upp extra med gödsel (den ska inte innehålla kalk) och grus/leca. Köper du färdig Citrusjord så kolla noga vad den innehåller då en del märken innehåller kalk, har den kalk köp den inte och leta efter ett bättre märke. 

Fyra veckor efter du omplanterat den kan man börja ge din Citrus näring på nytt. Ge den en näring som inte innehåller för mycket kalk, ge ca 2-3gånger i månaden normal dos. Vattningen är oftast ett problem, det är svårt att veta när det är för mycket och när det är för lite. När Citrusarna står ute så håll dom fuktiga om vädret är varmt och torrt, regnar det behöver du inte vattna då regnet sköter det och har du rätt jord till din Citrus så rinner vattnet undan och Citrusen ruttnar inte. 

Sommar; snart så kommer din trädgård att fyllas av citrusdoft av alla blommor som brukar komma under våren-försommaren, efter blomningen så bildas karten som sedan 5-10månader senare utvecklas till frukt. Man behöver inte pollinera sin Citrus utan det brukar sköta sig av sig självt. Håll koll på vattningen så att din citrus inte torka ut allt för mycket, att den torka upp lite gör inget men torkar den allt för mycket så kan både knoppar, blommor, kart och frukter trilla av och det vill vi inte. Fortsätt att ge näring fram till Juli så att det blir god tillväxt både på frukt och skott. 

Hösten; har sommaren varit varm och solig så kan en del snabbproducerande Citrusar ha av årets frukt färdigt. Om intet så mognar förra årets frukt under sensommaren-hösten. Dra ner på näringen helt i slutet av Juli och även vattningen drar du ner på under hösten, regnet som kommer räcker gott och väl skulle det bli en torr och solig höst får du givetvis vattna. Många Citrusar har en åter blomning under sensommaren och hösten. Citrusar är en av dom växter som blommar och har frukt samtidigt.

Vintern; innan frosten kommer så ska Citrusarna in för vintervila. Dom tropiska arterna vill in innan natttemperaturen går under +10C, Tåligare Citrusarter tål att det blir lättfrost men frukt och blommor förstörs annars så ska dom in innan frosten. Citrusar vill vila i en temp på +5C +15C och en del känsliga arter som Mandarin måste ha extra ljus under vintern. Tropiska arter vill gärna övervintra inne i rumstemp och extra ljus. Övervintras dom svalt ska dom ha mindre vatten men dom får inte torka ut helt, Övervintras dom i rumstemperatur så kan dom ha det lätt fuktig hela vintern igenom. Har man inte tillgång till ett svalt utrymme så klarar dom flesta av att övervintra i rumstemperatur om man har haft dom ute, Då får dom vintervila ute under hösten och sedan vår inne.

 

Odling inne;

Våren; Citrusar som du har inne året runt brukar vakna i Februari-Mars och börjar då oftast att blomma och fyller hela rummet med en underbar citrusdoft. Efter dom har blommat klart så kan du plantera om dom i ny jord och större kruka om det behövs. Använd samma jord som jag beskrev ovan, fyra veckor efter omplantering så kan man börja att ge dom näring och då normal dos näring 2-3gånger i månaden fram till Augusti-September. Inne vill citrusar stå ljust men bör skyddas i söderfönster under sommaren eller stå en bit ifrån, så att dom inte bränns eller får det för varmt. Citrusar trivs bra i öst eller västfönster men absolut inte i norrfönster om man inte kan ge dom växtbelysning. 

Sommaren; bakom ett fönster kan det lätt bli för varmt och för torrt, rötterna får det svårt och ohyra kommer lättare. Skydda därför Citrusen under dom soligaste timmarna på dagen eller ställ den en bit ifrån fönstret. Står dom i öst eller västfönster så klarar dom sig utan skuggning. Det är också viktigt att skydda rötterna så att dom inte bränns. Under hela tillväxt perioden ska dom hållas fuktiga.

Hösten; ljuset blir mörkare och då kan det vara bra för dom flesta citrusar om man kan ge dom extra ljus så att dom inte tappar blad och frukter, Små Citrus, Citrus reticulata är extra känsliga för mörker. Sluta att ge näring i September. 

Vintern; vintern inne i rumstemperatur kan vara tuff för många citrusar, jag själv övervintra alla mina i sval rumstemperatur och det har funkat bra för min del mens edan får mina också vintervila ute av att jag har dom ute så länge jag kan. När man odlar Citrus inne året runt och ska lyckas övervintra dom också så är extra ljus A & O.

Några citrusar från olika klimat områden, snabbguide

Arter

Citrus australis - Australiensisk oval lime - Subtropiskt klimat

Citrus australasica - Australiensk fingerlime - Subtropiskt klimat

Citrus crassifolia - Meiwa Kumquat- Subtropiskt klimat

Citrus hindsii - Hong Kong kumquat - Subtropiskt klimat

Citrus hystrix - Papeda - Tropiskt klimat

Citrus japonica - Oval kumquat - Subtropiskt klimat

Citrus reticulata - Småcitrus- Subtropiskt klimat

Citrus maxima - Pompelmus - Tropiskt klimat

Citrus medica - Suckatcitron - Tropiskt klimat

Citrus obovata - Fukushu kumquat - Subtropiskt klimat

Citrus polyandra - Malaysia kumquat - Tropiskt klimat

Citrus trifoliata - Citrontörne - Tempererat klimat

Hyrbider

Citrus × amblycarpa - Nasnaran mandarin - Tropiskt klimat

Citrus × amara - Pomerans - Subtropiskt klimat

Citrus × aurantiifolia - Key lime - Tropiskt klimat

Citrus × aurantium - Storcitrus - Subtropiskt klimat

Citrus × bergamia - Bergamott - Subtropiskt klimat

Citrus × clementina - Clementin - Subtropiskt klimat

Citrus x deliciosa - Medelhavsmandarin - Subtropiskt klimat

Citrus × floridana - Limequat - Både ock

Citrus × ichangensis - Ichang papeda - Varmtempererat klimat/ Subtropiskt klimat

Citrus × junos - Yuzu citron - Varmtempererat klimat

Citrus × jambhiri - Jambhiri - Subtropiskt klimat

Citrus x nobilis - Tangor - Subtropiskt klimat

Citrus x Kucle - Dominik's kucle - Både ock

Citrus × latifolia - Tahitilime - Tropiskt klimat

Citrus × limetta - Limett - Subtropiskt klimat

Citrus × limettioides - Sötlime - Subtropiskt klimat

Citrus × limon - Citron - Subtropiskt klimat

Citrus x lumia - Päroncitron - Subtropiskt klimat

Citrus × macrophylla - Alemow - Både ock

Citrus × meyeri - Meyercitron - Subtropiskt klimat

Citrus × microcarpa - Kalamondin - Både ock

Citrus × myrtifolia - Chinotto - Subtropiskt klimat

Citrus × paradisi - Grapefrukt - Både ock

Citrus × reshni - Kleopatra mandarin - Subtropiskt klimat

Citrus × sinensis - Apelsin - Både ock

Citrus × tangerina - Tangerin - Subtropiskt klimat

Citrus × taitensis - Tahitiapelsin - Både ock

Citrus × tangelo - Tangelo - Subtropiskt klimat

Citrus × unshiu - Satsuma - Subtropiskt klimat/ Varmtempererat klimat

Citrus × volkameriana - Volkam citron - Både ock

Citrus x pyriformis - Ponderosa citron - Subtropiskt klimat

 

Tropiskt klimat - Sommar +25C +35C, vinter +15C +20C

Subtropiskt Klimat - Sommar +25C +35C, vinter +5C +10C.

Varmtempererat  Klimat - Sommar +25C +30C, vinter 0C +5C.

Tempererat klimat - Sommar +20C +30C, vinter -5C 0C

 

Förklaring; Här har jag alltså skrivit upp några arter och delat in dom i olika klimat zoner som dom förekommer i. Så ni vet exempel inom vilken temperatur summa den ska vara i.  Sedan underlistan på arter har jag då skrivit upp olika temperaturer som man ska hålla sig inom. Exempel har du en Papeda, så är det en tropisk citrus den vill då ha under sommaren runt 25-35garder där 35 är MAX, under vintern vill den ha runt 15-20grader. Har du istället en Citrontörne så tål den ganska mycket kyla men odlar du den i kruka bör den inte ha under 5-10minsugrader och den vill också övervintra mycket kallare än andra citrusar och då runt 0garder, Däremot har du den i marken tål den ner till -20c -25c. Temperatur angivelserna inom dom olika klimatområden jag skrev är inte vad det blir i naturen utan en fingervisning om hur dom olika citrusarna vill ha det. Exempel i tempererade klimat områden blir det ju mycket kallare än -5C. 

Nu är inte detta exakta regler, utan bara en fingervisning exempel många tropiska citrusar tål neråt 0c -3c när dom är i vila, men mår inte bra på det. Ett annat exempel är att många subtropiska citrusar funkar att odla inne året runt utan kyl, varför det funkar är att man dels har ett bra klimat inne och dels att man fått en variant som tål värme bättre. Apelsin är en citrus som tål både lite vintersvalka som tropiskt klimat, där finns också inom arten en variation en del namnsorter vill ha mer värme andra vill ha mer kyla. Så ta detta som en fingervisning och prova er fram. 

 

Citrusar som funkar bra att odla inne året runt är 

Citrus × sinensis, Apelsin

Citrus x microcarpa, Kalamondin

Citrus x Kucle, Dominik's kucle

Citrus × floridana, Limequat

Citrus × aurantiifolia, Key Lime

Citrus x latifolia, Persian Lime

Citrus medica, Sukatcitron

Citrus hystrix, Papeda

 

Problem; 

Bristsymptom; Citrusar är känsliga för bristsymptom speciellt järn. Bladen blir bleka och gulmarmorerade med gröna bladnerver. Detta är väldigt vanligt på Citrus x limon, Citron och för att bli av med problemet gäller det att hitta fullgödsel som innehåller mineraler men det får inte innehålla för mycket kalk. När dom får fullgod gödsel så kommer bladen bli mörk gröna och se friska och spänstiga ut.    

Bladavfall; är ett annat problem som många drabbas av speciellt under våren och vintern. Skulle Citrusen tappa alla blad så återhämtar den sig oftast när allt är rätt igen. Händer det under vintern så är det antigen för kallt, för varmt eller för mörkt och det åtgärdar man med att ge dom extra ljus och sänka eller höja temperaturen. En annan orsak under vintern heter så kallat ''winter leaf dropp'' och det händer när temperaturen är är ojämn över växten, oftast av att rötterna har det för kallt och att bladen har det varmt och torrt. Att undvika ''W.L.D'' är att helt enkelt ha så jämn temperatur över hela växten.

Händer det under våren så är det oftast att man inte avhärdat sin Citrus ordenligt eller att den blivit utsatt för vår frost/kyla. Det kan också vara att den har blivit bränd av solen och brända blad vissnar och trillar av. Åtgärd är att avhärda ordenligt och ta ut efter frostrisken är förbi. Tappar Citrusen bladen under sommaren är det fota av torka eller av extrem hög värme, dom är ganska tåliga mot för mycket näring och vatten. Men även av det kan det bli för mycket och då kan dom också tappa bladen.

Ohyra; ohyra kommer när växten mår dåligt och/eller står i fel växtmiljö. bästa skydd mot ohyra är att sköta Citrusen så bra man kan och ge den rätt miljö/klimat. Jag själv brukar få bladlöss när jag har dom inne under vintern, dock klarar Citrusarna av detta galant och bladlössen försvinner när jag tar ut dom. Spinn och Sköldlöss kan drabba Citrusväxter att duscha växten med såpa och kallt vatten hjälper tillfället och mot Sköldlöss så tar man bort dom mekaniskt. ett annat effektivt sätt är att köpa biologisk bekämpning exempel på små rovdjur som livnär sig på ohyra. Ett annat sätt är att köpa Provado som är ett bekämpningsmedel som växten tar upp och när ohyran suger ur växtsaft så dör dom, dock kan man inte äta frukterna förens giftet gått ur växten.